کتاب "دانشنامه صحیفه سجادیه" با هدف آشنایی جوانان و دانشجویان به موضوعات معرفتی و تربیتی برگرفته از نیایش های حضرت سید الساجدین علیه السلام در انتشارات مدرسه منتشر شده است.

به گزارش روابط عمومی موسسه قرآن و عترت بیت الامیر علیه السلام کتاب صحیفه سجادیه توسط جمعی از مولفان تحت نظر "دکتر فضل الله خالقیان" از اعضای افتخاری شورای پژوهش معاونت پژوهشی موسسه قرآن و عترت بیت الامیر علیه السلام با نظارت علمی حجت الاسلام دکتر محی الدین بهرام محمدیان در انتشارات مدرسه به چاپ رسیده است

 معمولاً اولین چیزی که به ذهن هر خواننده ای در مورد کلمه "دانشنامه" می‌رسد این است که لابد دانشنامه حاوی شهر و توضیح یکسری کلمات و مفاهیم است که البته این کتاب هم از این قضیه مستثنی نیست و این کتاب ۵۵۶ صفحه‌ای کوشیده اند تا کسانی که تا به حال با زبور آل محمد صلوات الله علیه وآله رابطه خوبی نداشتند از این پنجره به مناجات های زیبای امام سجاد علیه السلام نگاه کنند. این کتاب حاوی حدود ۳۵۰ مقاله است که هر مقاله تحت عنوانی خاص به توضیح و شرح قسمتی از صحیفه سجادیه می پردازد. این ۳۵۰ مقاله تحت عناوین و مدخل‌های الفبایی بوده و هر کس می تواند با جستجوی الفبایی موضوع مورد نظر، آن را در صحیفه سجادیه بیابد. این کتاب ضمن شرح و تبیین کلمات و جملات نیایش‌های زین العابدین علیه السلام به صورت کاملاً دقیق و تحقیقی به بررسی تواتر نیایش ها ،تاریخچه صحیفه، معرفی و شرح حال شارحان و  طرح و بررسی موضوعاتی نظیر توحید ،اخلاق، عرفان ،کیفیت زندگی و مسائل سیاسی و اجتماعی مطرح در صحیفه می‌پردازد، امید است در این روزهای پایانی ماه محرم الحرام که مصادف با ایام شهادت سید العابدین علیه السلام است بتوانیم توسط کتاب مذکور صحیفه سجادیه را بهتر بشناسیم و با خواندن آن ضمن حظ و بهره از فصاحت و بلاغت کلام امام چهارم علیه السلام آن را در زندگی روزمره خود به کار ببریم

در این قسمت از معرفی کتاب"دانشنامه صحیفه سجادیه" با سرپرست هیِت مؤلفین این کتاب یعنی آقای دکتر فضل الله خالقیان صحبت کردیم که در ادامه میخوانید:

 

 در ابتدا لطف کنید خودتان را معرفی فرمایید:

بسم الله الرحمن الرحیم با عرض سلام و ادب خدمت دست اندرکاران موسسه قرآن و عترت بیت الامیر (علیه السلام) به ویژه متولی موقوفه و مدیر موسسه جناب استاد گرامی جناب آقای علایی و همکارانشان مطالبی را پیرامون "دانشنامه صحیفه سجادیه"  خدمتتان عرض میکنم.

بنده "فضل الله خالقیان" بازنشسته دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید مفتح هستم و توفیق داشتم به عنوان ویراستار علمی این دانشنامه با این مجموعه همکاری داشته باشم. بنده دارای مدرک دکتری فلسفه و کلام اسلامی گرایش حکمت متعالیه از دانشگاه تهران- دانشکده الهیات هستم.همچنین توفیق     داشتم پس ار دوران دبیرستان از تحصیلات حوزوی و مطالعه در این موضوع بهره مند شوم.

از سال 1376 تا حدود 13 سال با سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی مخصوصا دفتر انتشارات کمک آموزشی مجله رشد معارف اسلامی و دفتر برنامه ریزی و تألیف کتب درسی گروه دینی همکاری داشتم. ماحصل این همکاری ها تألیف کتب درسی دینی دبیرستان، کتب طراحی شده توسط دفتر انشارات کمک آموزشی و کتاب مذکور اخیر بود.

آقای دکتر خیلی ممنونم انشاءالله که همواره موفق باشید

"متشکرم"

بفرمایید که طرح این دانشنامه از چه زمانی مطرح شد و در مورد دست اندرکاران این مجموعه برایمان توضیح دهید.

در سال 1394 سازمان پژوهش وبرنامه ریزی به ریاست آقای دکتر محی الدین بهرام محمدیان جلسه تشکیل داد که بنده هم در آن جلسه بنده و تعدادی از کارشناسان حضور داشتیم. در آن جلسه آقای بهرام محمدیان پیشنهاداتی را درباره صحیفه سجادیه مطرح کردند و به مرور با همراهی کارشناسان حاضر در جلسه و پرورش ایده ها و نظرات ایده نوشتن کتاب"دانشنامه صحیفه سجادیه " مطرح و به تصویب شورای پژوهش و برنامه ریزی رسید. همچنین "دفتر انتشارات و کمک آموزشی " که از دفاتر تابعه این سازمان بود مسئولیت اجرایی این کار را بر عهده گرفت  و بنده هم به عنوان مسئول پیگیری این طرح از طرف این دفتر در نظر گرفته شدم. همان طور که گفته شد اصل این طرح از دکتر بهرام محمدیان بوده ، پیگیری آن از بنده و دفتر "انتشارات و کمک آموزشی" و چاپ ان نیز بر عهده "انتشارات مدرسه" بوده است. بعد از طرح ایده شورای علمی ای تشکیل دادیم که متشکل از بنده، خانم موسوی وسه تا از کارشناسان مذهبی بودند که عبارتند از: حجت الاسلام سید جواد بهشتی، حجت الاسلام باقری فرد و آقای برادری.

جا دارد درانتهای بخش دوم صحبتم از عوامل فنی این کتاب  نام برده و تشکر ویژه کنم که نقش مهمی در زیباسازی و وزین شدن این اثر مهم داشتند.این آقایان عبارتند از: آقای ربانی؛ ویراستار ادبی اثر، آقایان مجید کاظمی وسعید نجفی؛ طراحان گزافیک متن و جلد.

لطفا شیوه تهیه و تدوین کتاب را شرح دهید؟

در ابتدا همان طور که میدانید در تهیه این گونه اثرات تهیه شیوه نامه اهمیت بسزایی دارد، که بعد از تهیه شیوه نلمه ، طی جلسات مختلف مدخل یابی صورت گرفت. درهمین حین هر کدام از اعضای هیئت علمی کتاب مقالاتی نوشتند که همه آنها به نام خودشان در "دانشنامه" به چاپ رسیده است. در این مراحل به دلیل حجم زیاد و گستردگی کار ازنویسندگان آقا و خانم بیشتری استفاده شد که همگی یا از اساتید دانشگاه بوده و یا از دانشیاران تحصیل کرده بودند که به دلیل زیاد بودن اسامی از ذکر نام ها صرف نظر میکنم. دلیل اینکه این کار در مدت طولانی بالأخره به چاپ رسید موانع بسیار از جمله هزینه های سنگین نشر کتاب بود که چند سالی است به طور ویژه گریبان گیر ناشران کتاب شده است.ما بالأخره موانع برداشته شد و چنین اثر فاخر و زیبایی به چاپ رسید.

این کتاب اصولا چه نوع مخاطب هدفی دارد؟ و لطفا بیشتر از محتوای کتاب و همچنین صحیفه سجادیه بفرمایید.

این کتاب در اصل به گونه ای طراحی شده که برای مخاطبان نوجوان دبیرستانی مخصوصا سالهای آخر و در ادامه جوانان دانشجو مناسب بوده و و قابل استفاده است.

در مورد مداخل میتوانم بگویم که هم از کلمات مذکور در "صحیفه سجادیه" استفاده شده و هم از مداخل پیرامونی که در "صحیفه" نیامده اما بسیار مربوط به محتوای آن است. مثل مدخل "یحیی ابن زید ابن علی". در متن کتاب با اینکه از کلمات فارسی استفاده شده اما برای رساندن دقیق مطالب اکثراً در هر مقاله ای  از کلمات گهربار و نیایش های امام چهارم(علیه السلام) به زبان عربی نیز استفاده شده است. مقالات  به چهار شیوه کوتاه، بلند، متوسط و مفصل نوشت شده اند. مقالات حاوی بررسی دقیق و تحقیقی اسناد و راویان "صحیفه سجادیه" میباشند که این کار به مؤلفین ماهر در این حوزه سپرده شده است. برای مثال مقاله "اسناد و راویان" که در صفحه 53 کتاب آمده توسط "حجت الاسلام والمسلمین احمد غلامعلی" به رشته تحریر در آمده است.

در پایان از شما و مجموعه تان تشکر ویژه دارم که گام مهمی در معرفی این اثر برداشتید.همچنین امید دارم تا مراکز فرهنگی دیگر با قرار دادن برنامه ها و مسابقات فرهنگی در قالب این کتاب در تبلیغ این کار بکوشند و بهتر از آن خود جوانان از این اثر استفاده کنند.

 


شبکه های اجتماعی

بازدید کنندگان

ما 15 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم